Z Sycylii na Karłowice

VINCENZO D’AGOSTINO

Nasza droga w obecne miejsce wyglądała tak: najpierw przenosiny z Sycylii do Rzymu, potem poznanie Ewy, w końcu decyzja o przeprowadzce do Polski. Myśl o utworzeniu czegoś własnego jest wynikiem naszych doświadczeń w turystyce: Vincenza w branży restauracyjnej, na różnych stanowiskach, Ewy w branży hotelowej. Dlaczego Polska? I dlaczego właśnie Wrocław?

Ewa jest związana emocjonalnie z Wrocławiem od czasów studenckich, Vincenzo szukał nowych doświadczeń w miejscu dalekim od swoich korzeni. Miłość połączyła obie rzeczy i tak zapadła decyzja o wyjeździe. W Polsce od razu znaleźliśmy atrakcyjne warunki, jeżeli chodzi o możliwości dla przedsiębiorców, na co niemały wpływ miał fakt uproszczonej — w stosunku do Włoch — biurokracji. Wspólna misja i cel, który sobie obraliśmy, to promocja i przybliżenie włoskiego winiarstwa oraz gastronomii, zarówno w propozycjach kulinarnych, jak i w przyjmowaniu gości. Wszystko to z perspektywy rodzinnego przedsiębiorstwa, które pragnie proponować typowe produkty i potrawy, zwracając szczególną uwagę na składniki, pochodzące wyłącznie z Włoch i preferując w miarę możliwości produkty regionalne DOP (produkt oryginalny i wyprodukowany zgodnie z jego recepturą). Pierwotny pomysł zweryfikowała później konieczność przystosowania się nieco do smaków i przyzwyczajeń Polaków, odwiedzających kawiarnię, stąd obecność ciast i wybór herbat.

Fot. ze zbiorów własnych

Karłowice wydarzyły się przypadkiem. Problemy, które pojawiły się podczas pierwszej fali pandemii, sprawiły, że stało się konieczne zamknięcie dotychczasowej kawiarni restauracji w centrum miasta. Nowe miejsce bardzo nas zaskoczyło. Obawialiśmy się nieco „oddalenia” od centrum, ale zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci. Utworzyła się natychmiastowa wzajemna sympatia, dzięki której szybko zapomnieliśmy o poprzednich, przykrych doświadczeniach. Na Karłowicach wydaje się, że czas biegnie inaczej i że znajdujemy się w innym wymiarze w stosunku do pozostałych części miasta. Tutaj jest się mieszkańcem Wrocławia, ale przede wszystkim mieszkańcem Karłowic. Ma się wrażenie, że wszyscy są twoimi przyjaciółmi i zawsze odpowiadają
uśmiechem. Wyraźnie odczuwalna jest tutaj przynależność do miejsca, które ma
smak ginących w obecnym świecie wartości.

Fot. ze zbiorów własnych

Vincenzo D’Agostino — współwłaściciel kawiarni, z dwudziestoletnim doświadczeniem w gastronomii, pragnący zarazić Polaków swoją włoską pasją.
Kawiarnia La Piazzetta
Pl. Piłsudskiego 1/1B, Wrocław